Un País per Llegir-lo és un programa literari de RTVE que convida als lectors a descobrir els secrets i històries de l'ecosistema literari de la nostra ciutat. Durant aquest recorregut, tindràs l'oportunitat d'explorar els racons literaris amb les i els autors nous i consagrats del nostre país, mentre comprens el panorama de la literatura contemporània.
En aquesta nova ocasió, li ha tocat el torn a Tarragona, una ciutat costanera del nord-est d'Espanya coneguda pel seu ric passat romà -antiga capital romana-, que és evident en el seu patrimoni arquitectònic ben conservat. A més, els turistes també se senten atrets per les seues platges mediterrànies i el seu agradable clima. La ciutat també és coneguda pels seus festivals i esdeveniments culturals com la Setmana Santa i el Festival Internacional Dixieland. Tarragona combina harmoniosament antiguitat i modernitat i ofereix una experiència única en la costa catalana.
Al llarg d'aquest programa explora a 3 autors, una biblioteca i un projecte a la vora de la platja. No obstant això, s'ha considerat de gran interés l'aportació d'unes petites dades més per apropar-nos a aquests autors i els respectius llocs.
"No em sent lliure quan escric, però és el lloc on més lliure em sent"
Pol Guash és un escriptor i poeta català nascut a Tarragona. Ha estat graduat en lletres i després en màster en construcció i representació de la identitat cultural a la Universitat de Barcelona. Amb tot això, va estudiar teoria i literatura modernes al King's College de Londres. Ha sigut professor associat de crítica literària i cultural a la Universitat de Buffalo. Com a autor, ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen els reculls de poesia Tanta gana i La part del foc, guanyadors del Premi Francesca Garriga 2018 i el Premi López-Pico 2020, respectivament. A més, el gener de 2021 va guanyar el Premi Anagrama de novel·la catalana per la novel·la Napalm al cor. La novel·la ha estat traduïda a molts idiomes i ha guanyat diversos premis, com el Premi 42 Revelació en català i el Premio Talento a bordo del Festival Eñe de Madrid. Guasch també participa en diversos festivals nacionals i internacionals, recita els seus versos i col·labora habitualment amb mitjans com RAC1, Cadena SER i el diari Ara.
"Les noves generacions cresquen amb nosaltres"
Des de la seua creació, La Capona ha estat un centre social i cultural al servei de la ciutat i dels seus habitants, com a model de comerç proper i referent a la lògica del bé comú. A partir d'aquí, Combinats espera seguir aquest camí, sabent que construir una base de consumidors combina la velocitat necessària per reiniciar amb una visió a llarg termini de les estructures subjacents de la participació ciutadana.
"La literatura és una part de la realitat, la part de la realitat que millor i més àmpliament explica la resta de la realitat"
Carlos Barral (1928-1989) fou un influent editor i poeta català conegut per les seues contribucions a la literatura espanyola moderna. Va fundar l'Editorial Seix Barral l'any 1963 i va ser un important defensor de la modernització i difusió de la cultura literària espanyola. Barral va ser un poeta prolífic que va explorar qüestions socials i existencials en les seues obres. Altrament, fou un membre actiu del moviment de la "poesia social" dels anys 60 i va contribuir a la revifalla de la literatura postfranquista. La seua imatge perviu com a símbol de la creativitat editorial i literària, deixant un llegat perdurable.
"Soc qui soc, gràcies a eixes lectures"
Jorge Carrión és un escriptor i editor espanyol, nascut en 1976 a Tarragona. Destaca la seua labor de promoció de la literatura i la cultura. Carrión és autor de diverses obres, entre les quals destaca Llibreries (2013) que explora el món de les llibreries a escala mundial. També escriu assajos, novel·les i col·labora en diversos mitjans. El seu enfocament literari sovint explora la relació entre lloc, cultura i identitat. Addicionalment, va treballar com a comissari d'exposicions i docent. Les seues contribucions cobreixen una àmplia gamma de temes culturals i literaris.
"I si traiem aquests llibres d'ací del projecte a fora i fem tallers a les escoles i fora?"
Són una entitat que promou el foment de la lectura i l'educació social transformadora, duent a terme tallers creatius i formació per a famílies i professionals de l'àmbit social i educatiu
A tall de cloenda, m'agradaria acabar amb els versos d'en Pol Guash per fer-nos reflexionar:
“Parlar, de nou, aquella llengua
amb que et van dir que no per primer cop.
Parlar, de nou, una esperança.
Però sempre, l’esperança,
al primer que s’ha de perdre,
per si de cas, no l’esperis.
El bosc buit, les cases buides, la ciutat buida.
Qui em vindria a buscar en mig d’aquell lloc?
Qui em diria, ara, que no, amb una llengua sense una llengua?
Més endavant han marxat els tancs.
Més endavant has marxat tu.
Fill, el foc és sempre a dins,
com si tingués napalm al cor.”
Napalm al cor, 2021
Moltes gràcies, Héctor.
ResponderEliminar