miércoles, 25 de octubre de 2023

Tasca 2 - Blog d'Investigació

El blog LletrA - La Literatura Catalana a Internet s'inicia a finals de l'any 2000 amb petites publicacions en línia d'articles en referència a la literatura catalana produïts pels Estudis de Filologia Catalana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L'any següent van tindre lloc els primers webs d'autores i autors i obres catalanes, que al llarg del temps han anat augmentant exponencialment. A més, s'han creat i actualitzat nombrosos projectes digitals com el nostre cas el portal LletrA en tres versions lingüístiques (català, castellà i anglés), amb informació rellevant de les autores i autors en els seus diferents períodes. A banda d'això, hi són els panorames generals sobre èpoques i temes; el web de Música de poetes i la publicació d'Argus mensualment.

El projecte també ha desenvolupat, en col·laboració amb institucions públiques i privades, una sèrie d'exposicions virtuals, projectes presencials/virtuals, així com diversos recursos, eines i mètodes conjunts basats en web per a l'ensenyament i aprenentatge en línia de la literatura catalana. Posem com a exemple la Viquilletra amb la coparticipació de La Conselleria d'Educació de la Comunitat Autònoma de Catalunya, o Mestresclass, en acompanyament amb l'ARA.

Algunes de les seues iniciatives per difondre la poesia a les xarxes socials inclouen els vídeos de Poesia Dibuixada (amb Catorze). Aquest projecte és impulsat per celebrar els 15 anys del portal LletrA. És una proposta literària on l'art, la poesia i l'audiovisual s'agomboien per oferir una experiència lectora innovadora a partir de la creació d'obres breus d'art audiovisual. Cada poesia dibuixada integra el seu propi poema d'una autora o autor, tant clàssic com contemporani. En aquests poemes la Sílvia Bel és l'encarregada de posar-hi la veu i la Marta Bellvehí és la comanadora de posar-hi el color i la il·lusió òptica.

Altrament, Música de Poetes (2007) és una plataforma virtual que inicialment va ser creada per facilitar l'ús de la música en l'ensenyament de la llengua i la literatura catalana, i amb el temps es va convertir en una eina per promoure la interacció entre poesia i música. Des de l'estiu de 2019, va entrar en una segona etapa amb millores com l'actualització de la base de dades i la millora de la interacció amb els usuaris a través de les xarxes socials i altres col·laboracions. 

Un aspecte rellevant és el compromís de corregir el desequilibri de gènere, ja que inicialment només el 15% dels poetes eren dones i només un 10% dels poemes eren d'autoria femenina, malgrat que molts intèrprets es basaven en els versos de poetesses. Música de Poetes vol donar veu i visibilitat a les dones poetes i compartir les seues creacions amb la comunitat.
I, finalment, Massa Mare (2018-2021) és una antologia de poesia escrita per dones. També representa una proposta visual que crea una sensació de suspensió en l'espai i el temps: un bodegó. Una natura morta on els objectes dels quals parlen els poemes i els objectes triats per les poetes palpiten amb molta vida. Aquesta materialització dels versos i la metaforització de la matèria es manifesten en l'entorn llis, el primer pla del bodegó.

Aquest enfocament té com a objectiu ampliar l'atenció cap a l'art de la dona artista, reivindicant la seua habilitat de ser dona i artista alhora. S'estén la força de les veus de les poetes de mà en mà, de casa en casa, de forn en forn, per crear-ne un pa viu: al servei de les mans, a punt per a ser compartit.

A tall de cloenda, tot plegat amb la Fundació Lluís Carulla i els Premis Baldiri Reixac han creat un premi per la millor experiència docent en la utilització de les TIC a les aules dels centres educatius, en contret en l'assignatura de llengua i literatura catalana. Addicionalment, amb la Fundació Prudenci Bertrana, mobilitzen el Premi LletrA de projectes digitals a Internet en el marc dels Premis Literaris de Girona per emfatitzar anualment el millor projecte digital, escrit en qualsevol idioma, que promocione la literatura catalana a la xarxa.


XXSS

Facebook: https://www.facebook.com/deLletrA

Twitter: https://twitter.com/lletrA

YouTube: https://www.youtube.com/user/literaturacatalana

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Atrapados por la lengua: 50 casos resueltos por la lingüística forense

¡Hola, hola, hola! En plenas vacaciones navideñas, os voy a recomendar un libro relacionado con la investigación y el uso del lenguaje. Se t...