El blog LletrA - La Literatura Catalana a Internets'inicia a finals de l'any 2000 amb petites publicacions en línia d'articles en referència a la literatura catalana produïts pels Estudis de Filologia Catalana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L'any següent van tindre lloc els primers webs d'autores i autors i obres catalanes, que al llarg del temps han anat augmentant exponencialment. A més, s'han creat i actualitzat nombrosos projectes digitals com el nostre cas el portal LletrA en tres versions lingüístiques (català, castellà i anglés), amb informació rellevant de les autores i autors en els seus diferents períodes. A banda d'això, hi són els panorames generals sobre èpoques i temes; el web de Música de poetes i la publicació d'Argus mensualment.
El projecte també ha desenvolupat, en col·laboració amb institucions públiques i privades, una sèrie d'exposicions virtuals, projectes presencials/virtuals, així com diversos recursos, eines i mètodes conjunts basats en web per a l'ensenyament i aprenentatge en línia de la literatura catalana. Posem com a exemple la Viquilletra amb la coparticipació de La Conselleria d'Educació de la Comunitat Autònoma de Catalunya, o Mestresclass, en acompanyament amb l'ARA.
Algunes de les seues iniciatives per difondre la poesia a les xarxes socials inclouen els vídeos de Poesia Dibuixada(amb Catorze). Aquest projecte és impulsat per celebrar els 15 anys del portal LletrA. És una proposta literària on l'art, la poesia i l'audiovisual s'agomboien per oferir una experiència lectora innovadora a partir de la creació d'obres breus d'art audiovisual. Cada poesia dibuixada integra el seu propi poema d'una autora o autor, tant clàssic com contemporani. En aquests poemes la Sílvia Bel és l'encarregada de posar-hi la veu i la Marta Bellvehí és la comanadora de posar-hi el color i la il·lusió òptica.
Altrament, Música de Poetes (2007) és una plataforma virtual que inicialment va ser creada per facilitar l'ús de la música en l'ensenyament de la llengua i la literatura catalana, i amb el temps es va convertir en una eina per promoure la interacció entre poesia i música. Des de l'estiu de 2019, va entrar en una segona etapa amb millores com l'actualització de la base de dades i la millora de la interacció amb els usuaris a través de les xarxes socials i altres col·laboracions.
Un aspecte rellevant és el compromís de corregir el desequilibri de gènere, ja que inicialment només el 15% dels poetes eren dones i només un 10% dels poemes eren d'autoria femenina, malgrat que molts intèrprets es basaven en els versos de poetesses. Música de Poetes vol donar veu i visibilitat a les dones poetes i compartir les seues creacions amb la comunitat.
I, finalment, Massa Mare (2018-2021) és una antologia de poesia escrita per dones. També representa una proposta visual que crea una sensació de suspensió en l'espai i el temps: un bodegó. Una natura morta on els objectes dels quals parlen els poemes i els objectes triats per les poetes palpiten amb molta vida. Aquesta materialització dels versos i la metaforització de la matèria es manifesten en l'entorn llis, el primer pla del bodegó.
Aquest enfocament té com a objectiu ampliar l'atenció cap a l'art de la dona artista, reivindicant la seua habilitat de ser dona i artista alhora. S'estén la força de les veus de les poetes de mà en mà, de casa en casa, de forn en forn, per crear-ne un pa viu: al servei de les mans, a punt per a ser compartit.
A tall de cloenda, tot plegat amb la Fundació Lluís Carulla i els Premis Baldiri Reixac han creat un premi per la millor experiència docent en la utilització de les TIC a les aules dels centres educatius, en contret en l'assignatura de llengua i literatura catalana. Addicionalment, amb la Fundació Prudenci Bertrana, mobilitzen el Premi LletrA de projectes digitals a Internet en el marc dels Premis Literaris de Girona per emfatitzar anualment el millor projecte digital, escrit en qualsevol idioma, que promocione la literatura catalana a la xarxa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario